26 Mart 2010 Cuma
BIRAKIN DA AĞIZ TADIYLA BİR İNTİHAR EDELİM
hollanda dünyada ötenaziyi yasallaştıran ilk ülke. (hollanda'dan önce yalnızca abd'nin oregon eyaleti ve kısa süreliğine avustralya'nın "northern territory" bölgesi ötenaziyi yasallaştırma yoluna gitmişti.) insanları, kendi istekleri üzerine, hayatlarının son yıllarını katlanılmaz acılar içinde geçirmek zorunluluğundan kurtarmanın ahlaki açıdan doğru olup olmadığı birçok ülkede tartışma konusu olmayı sürdürse de, hollanda'yı şimdiye kadar yalnızca belçika, lüksemburg, isviçre ve abd'nin washington eyaleti izledi.
ve şimdi hollanda diğer devletlerin açılan mesafeyi kapatmalarını beklemeden "ölme hakkı" konusunda bir adım daha atmaya hazırlanıyor. "hollanda yaşamı gönüllü sonlandırma birliği" (NVVE), 70 yaşın üstündeki insanların intihar etme hakkının - sağlık durumlarından bağımsız olarak - yasallaştırılması için mücadele veriyor. birliğin başında olan dr. petra de jong, bireylerin ne zaman yeterince yaşadıklarına kendilerinin karar verebilmesi gerektiğini, bakım evlerinde ve yalnız geçen yılların yerine "onurlu ve özgür" bir ölümün her insanın hakkı olduğunu savunduklarını belirtiyor. NVVE'nin açıkladığı rakamlara göre son üç yıl içinde bakımevlerinde kalan 70 yaş üzerindeki insanların yüzde 22'si - kısmen çok acı verici yöntemlerle - intihar girişiminde bulunurken, bu insanların yalnızca onda biri başarılı oldu.
NVVE'nin hollanda çapında 110 bin üyesi var ve şubat ayında yapılan bir araştırma hollandalılar'ın yüzde 70'inin 70 yaş üzerindeki insanların yaşamlarını kendi istekleriyle sonlandırma hakkının yasallaşmasını desteklediğini gösteriyor. şu ana kadar NVVE, konunun mecliste tartışılması için gereken sayının yaklaşık üç katı kadar imza topladı ve meclisin sol kanadı ve liberaller de öneriyi destekleyeceklerini açıkladılar. önümüzdeki seçimlerden sol bir çoğunluk çıkması durumunda NVVE birkaç yıl içinde amacına ulaşacak gibi duruyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
3 yorum:
istedigimiz gibi yasamamiza izin vermiyorlar, bari hakkaten biraksinlar da istedigimiz gibi ölelim!
Bazı ülkeler intihar hakkını tartışacak noktaya ulaşırken onların ağır işlerini yapan başka ülkelerdeki insanlar yeni ilaçların deneği olarak ya da yasaklanan ilaç stoklarının eritilmesinde kullanılıyor.
Memleketleri de pek bir düz ve ufak. Azıcık kafalarını kaldırsalar kendileri de görecek dünyanın halini ama kaldırımdaki sakızı temizlemeyi unutmuş Belediye'ye kızmaktan vakit bulamıyor olabilirler tabi. Onların da işi zor...
ben ötenazinin de ötesinde intiharin da hak olmasindan yanayim, ölmek istemeyen bir insani zorla yasatmakta cinayeti andiran bir seyler yok mu?
öte yandan bu tür bir yasanin nasil hayata gecirilecegi de cok önemli tabii. hollanda, almanya gibi ülkelerin gittikce yaslanan nüfuslarini genclestirmek, devletin giderlerini kismak icin toplu imhayi andirir, fasizan bir tarzda uygulamasi da akla gelebilecek ihtimallerden biri...
Yorum Gönder