23 Ağustos 2010 Pazartesi
DORTMUND: NO PASARAN!
90'lar sona erdi, geçti gitti, bitti, finito! "yirmi yıl önce" sözünü duyduğunda aklı ister istemez hala 70'li yıllara giden ben, bu gerçeğin farkına ancak bundan birkaç yıl önce ilk 90'lar partileri düzenlenmeye başlayınca vardım. türkiye'de de yapıldı mı aynısı bilmiyorum, ama almanya'da 90'lar partileri 2008-2009'un eğlence modasını oluşturuyordu. 90'ların müziği, 90'ların giysileri eşliğinde içip, dansedip kendinden geçti insanlar. en çok da 90'larda içip, sıçıp eğlenemeyecek yaşta olanlar hoşlandı bu partilerden. çalınan müzik 90'larda yüzüne bakmadığımız britney spearsgiller familyasından ve - tabii varolmasının olanaklılığı felsefi bir dilemma olsa da - daha da beter müziklerdi. 90'ların sonlarında ilkokula başlamış insanlar da 90'larda giydiğimize inandıkları giysilerle salınarak giriş yaptılar britney'nin "müziğimsi"sinin yankılandığı salonlara. (kulak misafiri olduğum konuşmalarda gurbetçi futbolcu saçı, bıyık ve yandan çıtçıtlı adidas eşofmanın [almanca'da "schnellfickhose" - "hızlı sikiş pantolonu" deniyor.] en uygun kostüm olduğuna kanaat getiriyordu partiye ruhsal olarak hazırlanan gençler.)
dediğim gibi - 90'lar artık tarih oldu. ve pek çok şey o zamanki gibi değil (ya da gözükmüyor). franz beckenbauer ve volkswagen'la beraber "dünya ihracat şampiyonluğu"nu geçtiğimiz yıl çin'e kaptıran almanya'nın dünya çapında üne kavuşmuş ürünlerinden olan naziler de buna dahil. 80'lerde, 90'larda naziler nazi gibi, solcular solcu gibi giyinirlerdi.
70'lerden 80'lere geçişte parkayı deri montla değiş tokuş eden otonomlar, 90'larda kapşonlu siyah sweatshirt'leri eylem giysisi olarak benimsediler. otonomların eylemlerde tek tip giyinmeleri, sağcıların ve türkiye'deki kimi radikal sol grupların üniforma sevdasından farklı, daha çok tek tek eylemcilerin tanınmasını zorlaştırmayı, kitlenin içinde anonimleşerek yasaların çizdiği - ve çoğunlukla polisin daha da daralttığı - çerçeveyi esnetmeyi hedefliyor.
naziler de, türkiye'de siyasete kıyısından köşesinden bir şekilde ilgi duyan herhangi bir insanın olduklarını düşündüğü gibiydi. 70'lerde ingiltere'de doğup hızla avrupa'nın geri kalanına yayılan skinhead (dazlak) altkültürünün giyim tarzını kendilerine maletmişler, dar jeans, pilot montu, paraşütçü botları ve beyaz bağcıklar. "işin uzmanları" için gerçek bir skinhead'le bir naziyi birbirinden ayırabilecek ayrıntılar vardıysa da, bilindiği üzere "sıradan vatandaş" ayrıntılarla uğraşmayı hiçbir zaman sevmedi.
bugün de skinhead'lerin nazi, nazilerin de skinhead olduğu önyargısı "sıradan vatandaş"ın hafızasında hala canlıysa da, gerçeklik bayağı bir değişti. almanya'nın kimi bölgelerinde naziler de artık kapşonlu siyah sweatshirt'ler giyiyor, puşi takıyor. ve hatta karablok bile oluşturuyorlar yürüyüşlerinde. kendilerine de "otonom milliyetçiler" ("autonome nationalisten") adını takmış durumdalar. görsel benzerlik kimi zaman o kadar ileri gidiyor ki, almanca bilmeyen, pankartları, dövizleri okuyamayan bir insan sol bir yürüyüşte olduğunu sanarak rahat rahat nazilerle kol kola sokağa çıkabilir.
kerameti kendinden menkul "otonom"larımız, son moda naziler daha çok doğu almanya'da yaygın. bizim burada tutmadı fazla, eski moda devam ediyor "sevgili nazilerimiz". "otonom milliyetçiler"in batı almanya'daki ana üsleriyse dortmund.
hey gidi dortmund... kömür ocaklarıyla, demir-çelik fabrikalarıyla bir zamanlar işçi hareketinin kalbinin attığı kızıl ruhr bölgesinin gözbebeğiydi. kömür ocakları bir bir kapanır, fabrikalar işgücünün daha ucuz olduğu diyarlara taşınırken ruhr bölgesinde en yaygın meşguliyetlerden birisi işsizlik artık. kapanan ocaklar "ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" misali cüzdanınız kadar kültürlenebileceğiniz ve eğlenebileceğiniz kültür ve eğlence merkezlerine dönüştürülüyor.
naziler dortmund'da her geçen gün güçleniyor. geçtiğimiz yıl alman sendikalar birliği dgb'nin 1 mayıs yürüyüşüne saldıracak kadar güveniyorlar kendilerine artık. ve "otonom milliyetçiler" beş yıldır olduğu gibi bu yıl da 4 eylül'de "ulusal savaş karşıtı gün" adı altında yürümek istiyorlar dortmund'da. ama nazilere "no pasaran" demek için de binlerce insan dortmund'da olacak.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder