12 Haziran 2010 Cumartesi

PANINI ALBÜMLERİM

çocukluğumda dünya kupasıyla en çok özleşleştirdiğim şeylerden biriydi panini çıkartma albümleri. çıkartmaları ilk biriktirmeye başladığım (ve albümü doldurmayı başardığım) yıl 1988'di. 1988 avrupa şampiyonası'nın benim için önemini daha önce de yazmıştım. çıkartmaları biriktirme azmim, bana gereksiz buldukları bu iş için habire para vermek zorunda kalan anne-babam haricinde birini daha etkilemiş olacak ki, tanıdık bir ailenin o zamanlar üniversite öğrencisi olan oğlu 1986 dünya kupası'nın tamamen dolu iki albümünden birini bana hediye etmişti. (o zamandan beri de neden ve nasıl iki albümü doldurduğunu anlamaya çalışıyorum, hala herhangi bir başarı elde edemedim.)

daha sonra italya 90 albümünü de doldurmayı başarmıştım, ama panini'yle ilişkim de bu tarihten sonra hiçbir zaman aynı olmadı. 80'lerin sonlarında türkiye ligi için çıkartılan çakma albümü de satın alıp doldurmuş olan ben, bir sonraki avrupa kupası'nı pas geçip, 1994'te de çok çabuk yıldım. sanırım benden daha küçük çocuklar için olduğuna kanaat getirdiğimden susam sokağı'nı hayatım boyunca izlememiş olmama yol açan ruh hali, futbolcu çıkartmalarının da benim için fazlasıyla çocukça bulmama neden olmuştu. yaşıtlarımın hala g.i.joe'larla oynadığı zamanlarda freud'u, reich'ı falan anlamaya çalışmakla vakit geçirmem bir kayıp mı, yoksa kazanç mı, hala bu soruya cevap vermekte zorlanıyorum.

sayısız turnuvayı es geçtikten sonra 2002 dünya kupası'yla panini aşkım yeniden depreşti. benden önce biriktirmeye başlayan arkadaşlarım sayesinde küçük de olsa bir değiş-tokuş havuzum da vardı. normalde birbirleriyle siyaset konuşan beş adam, çıkartma albümleriyle gezer olduk. gerçi albümü doldurmayı başaramadım, ama sadece bir açıdan da olsa çocukluğuma dönmüş olmak eğlenceliydi.

sonrası yine boşluk. zaten nürnberg'de çıkartmaları biriktiren kimseyi de tanımıyorum, belki arkadaşlarım yerine çocuklarına sorsam bir şansım olabilirdi. ayrıca bu yaşta gazete bayiinden her gün çıkartma satın almak da garip geliyor. dünya kupası'nın başlamasından bir-iki hafta önce fifa'nın internet sayfasında online doldurulabilen bir "çıkartma" albümü olduğunu keşfedince, üşenmeyip albümü doldurmakla uğraştım. eğer aranızda gazete bayiinden çıkartma almaktan yaşı nedeniyle utananlar varsa bu adresten albüme ulaşabilirler.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

albümlerini satmayı düşünürsen mail ve skype adresim ulucatilgan7@hotmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...