10 Haziran 2010 Perşembe

BİR NAZİ SALDIRISI DAHA


pforzheim, almanya'nın güneybatısında karlsruhe'yle stuttgart arasında kalan yaklaşık 100 bin nüfuslu küçük bir şehir. geçmişte zanaatin gelişmiş olması nedeniyle "kuyumcular ve saatçiler şehri" olarak anılsa da, bugün almanya'da öne çıkmasını sağlayacak, kendisini tanıtacak belirgin bir özelliği yok. bizim nevşehir'in kardeş şehriymiş, pforzheim'ın almanya açısından önemi de sanırım nevşehir'in türkiye'deki önemine denktir.

21 mayıs akşamı şehrin kuzeyindeki bir döner büfesi 50 nazinin saldırısına uğramış. tamamı üstünde "şikayet etme, savaş" yazan siyah montlar giyen grup demir çubuklarla dükkana saldırırken, büfenin işletmecisi olayın çabuk farkına varıp, hızlı davranarak kendini müşterileriyle beraber dükkana kilitleyip nazilerin içeri girmesini engellemiş. belki de bu şekilde ölümlerin önüne geçmiş. "ausländer raus" ve "heil hitler" gibi sloganlarla ve dükkanı içindeki insanlarla beraber ateşe verme tehdidiyle dükkana dışarıdan saldırmaya devam eden naziler, polis gelmeden ortadan kaybolmuşlar. sonuçta büfede oluşan maddi hasarın yanında korkudan bayılan bir müşteri haricinde şans eseri kimsenin başına ciddi bir şey gelmemiş.

bu olayı anlatmamın sebebi, benzerlerinin yaşanmıyor olması değil. nazilerin güçlü olduğu bazı bölgelerde göçmenler hergün salırıya uğrama korkusuyla yaşıyor. pforzheim'da yaşanan saldırıyı burada anlatarak alman devletinin ve anaakım medyanın bu tür olaylar karşısındaki tavrını ortaya koymak istiyorum. nürnberg özelinde bu konudan zaten bahsetmiştim.

polisin, 21 mayıs'ta yaşanan bu saldırının naziler tarafından gerçekleştirildiğini basına açıklama tarihi 8 haziran. bu tarihe kadar polis olayı "türk ve alman gençler arasında bir kavga" olarak aktarıyor, yerel gazeteler de polisin basın açıklamasını kelimesi kelimesine yayınlamakla yetiniyor. ne zaman ki yeşiller'in türkiye kökenli milletvekili mehmet kılıç yaşanan saldırının üstüne gidiyor ve böylece insanların olaydan haberi oluyor, polis açıklama yapmak zorunda kalıyor. ve bu karambolde aynı günün akşamı bir diğer nazinin "heil hitler" diye bağırarak başka bir yerde bir göçmeni bıçakladığı da ortaya çıkıyor.

pforzheim'da nazilere karşı aktif olan insanlar, bu saldırının polisin ve mahkemelerin geçmişte nazileri kayıran tutumlarının bir sonucu olduğunu belirtiyor. benzer durumlarda polisin ve mahkemelerin nürnberg'de nasıl bir tutum takındıklarını bilince pforzheim'dan gelen yorum bana son derece gerçekçi geliyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...