17 Aralık 2010 Cuma

YUNANLILAR YİNE DEMOKRASİ DERSİ VERDİ!


internationala.org'dan alıntı...

geçtiğimiz hafta aü sbf’de kendilerine “öğrenci" diyen bir grubun yumurtalı saldırısına uğrayarak söz hakkına el konulan, fikir hürriyeti ihlal edilen burhan kuzu vakası, kırılgan demokrasimize bir darbe daha vurmuş, tarihimize bir başka kara leke olarak yazılmıştı. yunanistan’ın başkenti atina’da bugün vuku bulan benzer bir hadise ise, bu tip olaylarda demokrasinin değil yara almak, nasıl güçlenip pekişebileceği konusunda örnek teşkil etti.

15 aralık günü yunanistan’da genel grev vardı. ülkenin hemen bütün şehirlerinde büyük gösteriler gerçekleşti. atina’daki gösteri sırasında eski bakan ve muhafazakâr yeni demokrasi milletvekili kostas hacidakis, yüksek bir siyasal sorumluluk ve şuur örneği göstererek sıkıntılarını dinlemek, dertlerine derman olabilmek için göstericilerin arasına karıştı. peki eski bakanı gören göstericiler ne yaptı dersiniz? yumurta mı attı, yuhaladı mı, alkışla protesto mu etti? hayır, böylesi “faşizan” eylemlerin hiçbirisine başvurmayıp büyük bir demokratik sorumluluk içerisinde, aşağıdaki fotoğrafta da göreceğiniz üzere, eski bakanla gayet olgun bir biçimde verimli bir fikir alış verişine girdi.

göstericiler bakana sıkıntılarını büyük bir açıklıkla aktardılar. yumurta ya da boyaya değil, sadece öneri ve eleştirilerinin bakanın kafasında yarattığı etkiye güvendiler. ona uzaktan bağırıp çağırmaktansa yanına kadar gelip temas ettiler, dertlerini, fikirlerini, önerilerini büyük bir samimiyetle paylaştılar. sonunda ne oldu? bakanın bu karşılıklı fikir teatisinden derinden etkilendiği belliydi. göstericiler de bakana sıkıntılarını ilk elden aktarmış olmanın memnuniyet ve huzurunu yaşıyorlardı. hatta kimi göstericiler, böylesi diyalog süreçlerine şimdiki kabine üyelerinin ve keza işverenlerin de katılması gerektiğini, teker teker bütün bakanlarla böylesi görüş alışverişinde bulunabilseler belki grev ya da gösterilere dahi gerek olmayabileceğini bildirdiler. marjinal aşırı sol grupların fikir alışverişine, demokratik diyaloğa vurgu yapan bu tip görüşleri, “sosyal diyalogculuk” olarak değerlendirip eleştirdiğini de burada not etmek gerekiyor. ancak böylesi marjinal grupları önemsemek de yersiz açıkçası.

evet, yunanlılar bir kez daha demokrasi dersi verdi. darısı başımıza. umarım biz de bir gün siyaset ve iş dünyasının mümtaz şahsiyetlerini yumurta gibi iptidai araçlarla karşılayıp ya da yuhalayarak konuşturmamaktansa yunanlılar gibi doğrudan diyaloğu, fikir alışverişini tercih ederiz... göreceksiniz o zaman demokrasimiz daha da güçlenmiş olacak.

söz konusu örnek demokrasi dersi niteliğindeki, sıcak ve kalpten diyaloğun fotoğrafları aşağıda...




6 yorum:

james dedi ki...

hos mu peki bu?

james dedi ki...

polis göstericinin agzina vurdugunda arkasinda halkin yuzde 70i var. en azindan türkiye'de.
ama gosterici sopayla polisin agzina vurdugunda ona helal olsun diyen sadece yuzde 2lik bir radikal solcu kesim. bir de tabi kürtler.. ama onlar genetik olarak destekliyorlar.

demek ki agzina vurmayacaksin böyle polisin bakanin cok güclenmeden. yoksa marjinalize olursun bebek.

dikkat edersniz gayet teknik bir seyden bahsediyorum. siddet kullanmanin ahlaki olarak derlendirmesini yapmiyorum. teknik analizini yapiyorum.

marjinalize olursun. zaten marjinalsin daha da marjinalize olursun. peki dünyayi nasil degistireceksin. daha da marjinalize olarak mi?

yani diyorum ki kisaca.. anneniz babaniz sizi buraya okumaya gonderdi. burada böyle islerle ugrasip basinizi belaya sokmayin.

pragmatik yaklasim budur.

james dedi ki...

ondan sonra böyle saka dolu yazilar. bak bu yazi da marjinal bir yazi..
marjinal yazi derken ertugrul özkök cizgisinin otesini kastediyorum. normalin sinirini o ciziyor. bayragi o tasiyor her gücü o asiyor. uygarlik savasinda...

Unknown dedi ki...

"örnek demokrasi" süper bir tespit olmuş...çok sevdim yazıyı.

sevgili james,

muhalefet marjinal olmayı gerektirir çünkü mevcut düzene ayak uydurarak dünyayı değiştiremezsin, sadece başka şekillerde taklit edersin..

saygılar...

outlaw dedi ki...

palinkk,

james, jonathan, jane ve bilimum j'li isimle yazan insan benim yakın arkadaşım ve dalgasını geçiyor bizimle. bir nevi blogun trolü :)

Antidoto dedi ki...

"anneniz babaniz sizi buraya okumaya gonderdi. burada böyle islerle ugrasip basinizi belaya sokmayin."
Büyüksün James, ahahahhahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...