5 Şubat 2011 Cumartesi

LIEBIG 14!!!


berlin'de kollektif yaşam projesi "liebig 14" bu hafta polis tarafından boşaltıldı. "liebig 14", 1990 yılı başlarında işgal evlerinden oluşan mainzerstraße'nin polisle otonomlar arasında günler süren çatışmalar sonucunda boşaltılmasının ardından çevresindeki birkaç binayla beraber işgal edilmişti. işgalciler, berlin belediyesi'ne ait olan binalar için daha sonra belediyeyle ödenebilir bir kirada anlaşmış ve yıllardır boş duran binaları onararak oturulabilir hale getirmişti.

1999 yılında "liebig 14" "lilaer gbmh" adlı emlak spekülasyoncusu bir şirkete satılarak özelleştirildi. o tarihten bu yana köpekbalıkları ev ahalisini sokağa atmak için uğraşıyordu. on iki yıllık hukuk mücadelesi - neredeyse her zaman olduğu gibi - spekülatörlerin lehine sonuçlandı ve alman devleti bir milyon euro'dan fazla para harcayarak ve 2500 polisle "liebig 14"ü boşalttı.

"liebig 14"te almanya'dan peru'ya, bolivya'dan fas'a, slovenya'dan sudan'a, israil'den macaristan'a, rusya'ya ya da avusturya'ya kadar birçok ülkeden değişik yaşlarda 28 insan birlikte yaşıyor ve ortak yaşamlarıyla ilgili kararlarını demokratik bir biçimde alıyordu.

polis saldırısının yaşandığı 2 şubat günü ve öncesinde binlerce kişinin katıldığı sayısız yürüyüş yapılırken, polisin tazyikli sudan göz yaşartıcı gaza, helikopterlere kadar çeşitli silahlar kullandığı çatışmalar yaşandı. berlin dışında da osnabrück, dresden, hamburg, gießen, saarbrücken, bremen, jena, düsseldorf, rostock ve kopenhag'da dayanışma gösterileri yapıldı.

ancak avrupa'da "soylulaş(tır)ma"nın ("gentrification") etkisinin en güçlü hissedildiği şehirlerden biri olan berlin'de bu alanda yürütülen mücadele, "liebig 14"ün polis zoruyla boşaltılmasıyla son bulmadı. liebigstraße'nin de bulunduğu friedrichshain mahallesinde dün (4 şubat cuma) yeni bir bina (holteistraße 18) işgal edildi. işgalciler yaptıkları basın açıklamasında amaçlarını "fazla parası olmayan insanların başlarının üstünde bir çatı olması" şeklinde açıkladılar.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

çok yazık olmuş.. daha detaylı bilgi için önerebileceğin bir site var mı?

outlaw dedi ki...

buradan ingilizce/fransizca metinlere ulasabilirsin:

http://liebig14.blogsport.de/translations/

ayrica ayni blogda "bilder" bölümünden evin resimlerine de bakabilirsin...

onun disinda almanca olmayan kaynak ben de bilmiyorum

Gand dedi ki...

demek ki otonomlar hakkında daha çok yazıyoruz...
dünü, bugünü, yarını, içi, dışı...
bu konuda fazla kaynak yak... sen, ben, bizim oğlan yazmazsa aydınlanamayız...

Adsız dedi ki...

Birlikte baris icinde ve demokratikce yasamanin olanakliligini mumkun kilmamak zorundalar. Guzel bir deneyimmis ama... tesekurler paylastigin icin...

Unknown dedi ki...

kaynak için çok teşekkürler, bu konuya biraz bakınmak lazım sanırım.

bir de camiada uzun süredir almanya örneği ve almanya'da kamusal yapıların halkın katılımıyla yapılması falan üzerine güzelleme yapılır. bize burdan gösterilen tablo bambaşka yani.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...