9 Mart 2010 Salı

TAKSİ ŞOFÖRÜ OLASICA HERİF


mario jardel galatasaray'a transfer olduğunda teyzemin kızı tipine bakıp ilk yorumunu yapmakta gecikmemişti: "herif kapıcı çocuğuna benziyor!" daha sonra futbol bloglarında sıkca benzer yorumlar okudum dünyaca ünlü bir çok futbolcu hakkında. düşük gelirli meslek gruplarına uygun görülen tipler çoğunlukla ispanyol, italyan ya da latin amerikalı futbolculardı. kısaca "ne kadar esmer, o kadar aşağıda"; kendisi de genel olarak esmer olan insanlarımız norveçli, alman, kanadalı sarışın bir futbolcu için benzer bir yorum yapmayacaktı, malum kimileri "üstün ırk"a mensup.

tabii istanbullu beyaz türk bir insan için ayak işlerine bakan adam esmer, köylü, mümkünse de kürt olur. yani bu küçük görmenin kaynağı belli. tabii bir insanın düşük gelirli bir iş yapmasında aşağılanacak ne var? veya tipinin böyle bir işi yapacak birine "uygun düşmesi" yorumu yapanın ırkçı koşullanmışlığından başka ne anlatır? bu soruları uzun uzun yanıtlayabilirdim tabii...

ama ben onun yerine gerçekten taksi şoförlüğü yapan bir futbolcudan bahsedeyim dedim: manuel pablo. 34 yaşındaki deportivo la coruna'lı futbolcu, antreman ve maçlardan arta kalan zamanlarda taksi şoförlüğü yapıyormuş. başarısız bir kariyerin sonbaharında yan gelir için yapılan bir ek iş değil pablo'nunkisi: halen deportivo la coruna'da ilk onbirin değişilmez oyuncusu ve şimdiye kadar 13 kez ispanya milli takımının formasını giymiş. babasının taksi şoförlüğü yaparak geçimini sağladığını belirten manuel pablo, bir de "insan nereden geldiğini, kim olduğunu unutmamalı" buyurmuş.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...