30 Haziran 2011 Perşembe

KİM TERÖRİST? #2


almanya'da "militante gruppe" ("militan grup") adında antimilitarist bir örgüt 2001'le 2009 yılları arasında doğrudan eylem yöntemiyle alman devletinin ve ekonominin devlerinin emperyalist politikalarına dikkat çekti. başlangıçta, ikinci dünya savaşı döneminde nazi almanyası'nda toplama kamplarında zorla çalıştırılanlara verilen göstermelik tazminatların düşüklüğü nedeniyle, bu işten sorumlu üst düzey bürokratlara tehdit amaçlı paketler göndermesiyle ve toplama kamplarında öldürene kadar çalıştırma yöntemiyle olağan sınırlarının ötesine geçen sömürüden en çok kar eden şirketlerden biri olan daimler-benz'e yönelik bir araba kundaklama eylemiyle adını duyurmuştu "militante gruppe".

ilerleyen yıllarda, "militante gruppe" eylemleriyle birçok gelişmeye müdahale etmeye çalıştı. toplamda yüzbinlerce insanın sokağa çıkmasına yol açan - ki doğu almanya'nın yıkılmasına yol açan eylemlere katılanlardan çok fazladır - işsizlik sigortasının kırpılıp kuşa çevrilmesine cevaben, iş ve işçi bulma kurumu binalarına yönelik kundaklama eylemleri yaptı örneğin. ama en çok da alman ordusuna ait askeri araçları kundaklayarak, doğrudan eylem yöntemiyle alman devletinin emperyalist savaşlarda birçok ülkede işgalci durumunda olmasına dikkat çekti. "militante gruppe"nin antimilitarist-antiemperyalist eylemlerinin sloganı "almanya'da yanan afganistan'da öldüremez"di.

örgütün ilk eylemlerinden itibaren alman devleti de, eylemcileri açığa çıkarmak ve yakalamak için yoğun bir çalışma içine girdi. çok sayıda insan, internette ve sokakta izlendi, binlerce telefon görüşmesi dinlendi. 2007 ağustosunda ilk tutuklamalar meydana geldiğinde, "telefonda eylemlerden hiç bahsetmemiş olmaları" dikkat çekici olan "şüpheliler"e karşı savcılığın elinde, mg'nin bildirilerinde olduğu gibi "gentrification" ("mutenalaş(tır)ma") ve "prekarisierung" (çalışma koşullarının güvencesizleştirilmesi) kavramlarını bilimsel makalelerde kullanmak, evinin önüne ağaç dikmek suretiyle gizli kamerayla izlenmeye karşı önlem almak gibi kanıtlar vardı. bu kadar net kanıtlar(!) karşısında mahkemenin elinden yargılananları "yasadışı suç örgütüne üyelik"ten mahkum etmek dışında bir şey gelmedi.

berlin mahkemesi'nin kararına karşı sanık avukatları karlsruhe'deki en üst mahkemeye ("bundesgerichtshof") gittiler. ve karlsruhe de kararı onadı, sanıklarla dayanışma grubundan arthur schüler "bu kararı çıkacağını tahmin ediyorduk, berlin mahkemesi'nin siyasi bir davada verdiği karar karlsruhe'de şimdiye kadar hiç kaldırılmadı" diyor.

aynı günlerde, 2009'un eylül ayında afganistan'da - aralarında çocukların da bulunduğu - 140 sivilin ölümüne yol açan kundus bombardımanının emrini veren albay georg klein'a karşı açılan dava "kamuyu yeterince ilgilendirmediği" gerekçesiyle düştü.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

medyada yansıması nasıl bu örgütün? 4. kuşak RAF gibi yorumlamalar var mı?

outlaw dedi ki...

yok, raf'la bir bağlantı kurulmadı, tabii ikisinin de terörist olarak adlandırılması dışında. sonuçta militante gruppe insanları hedef alan eylemler yapmaktan kaçındı raf'ın aksine, tahmin ediyorum bu da o tür bir benzetmenin yapılmasını güçleştirmiştir. ama almanya'da gerek medyada, gerekse devlette nazilerin şiddetini küçük, solunkiniyse "esas tehlike" olarak gösterme eğilimi güçleniyor. mg de bu propaganda dahilinde konu edildi.

Adsız dedi ki...

yine adsız

hocam bir de şu "anti-deustch" u tanıtsan. nedir bunları antifaşist hareketten ayıran ya da eylemlerinde actıkları israil bayragı sadece provakasyon mu yoksa daha fazlası varmı...

selim dedi ki...

www.fullguzelsozler.blogspot.com

outlaw dedi ki...

@adsız,

anti-deutsch'ları tanıtmayı düşünüyorum. ama o kadar acayip bir akım ki söz konusu olan, nereden başlasam, nasıl anlatsam bilemiyorum.

almanya'ya göçtüğüm ve "anti-deutsch" diye bir şeyin varolduğunu gördüğümde anlamakta nasıl zorlandığımı hatırlıyorum da, zor iş...

holocaust'un alman toplumunun, özellikle de solunun bilinçaltında bıraktığı izlerden başlayıp, iki almanya'nın birleşmesinin radikal solu varoluşunun anlamından yoksun bırakmasına, pratikle teori arasında oluşan uçuruma birçok konuya girip çıkmak gerekiyor.

Adsız dedi ki...

wikipediadan okumustum biraz ama hatta antifa gençliğinden bir kaç kişiye sormustum, tam olarak saglıklı bir cevap alamadım doğrusu. antifa nın eylemlerinde bir çok kişinin tişörtünde -yanlış hatırlamıyorsam-"ich bin nicht stolz Deutsch zu sein" yazılıydı.eğer bunlar antideutsch tansa hiçte fena değil, . lafı daha fazla uzatmadan, olur ya yazarsan zevkle okurum. kolay gelsin

Adsız dedi ki...

yine adsız.

Anti-deutsch ile alakalı şöyle bir yazı buldum.

http://everestmylord.blogspot.com/2007/09/anti-deutschen.html

outlaw dedi ki...

elbet bir gün yazacağım bu konu hakkında da. :)

outlaw dedi ki...

yazıyı okudum. genel hatlarıyla doğru anlatılanlar. ancak özellikle ırkçılıkları (müslüman düşmanlığı ve genel olarak 3. dünya düşmanlığı), kapitalizmi - "en yüksek medeniyet" olarak - onaylar tavırları, çoğunun almanya'daki tüm toplumsal mücadeleleri - faşist olmak zorunda olduğunu iddia ettiklerinden - reddetmeleri vb korkunç tavırlar eksik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...