6 Mayıs 2011 Cuma

NÜRNBERG'DE 1 MAYIS

"devrimci 1 mayıs yürüyüşü"nden...


nürnberg'de her sene olduğu gibi 2011 1 mayısı'nda da bir değil, iki yürüyüş düzenlendi: alman sendikalar birliği (dgb)'nin düzenlediği ve organisierte autonomie(oa)'nin başını çektiği otonom grupların düzenlediği "devrimci 1 mayıs yürüyüşü". bu yıl, "sınıf mücadelesi, dayanışma, toplumsal devrim: gelecek bizim!" sloganı altında düzenlenen "devrimci 1 mayıs"a 2500 kişi katıldı. (bu sayı istanbul'la falan karşılaştırıldığında çok küçük gelebilir, ancak istanbul'da yaşayan milyonların karşısına nürnberg'in 500 bin kişilik nüfusunu koyunca boyutları anlamak biraz daha kolaylaşıyor.)

polis günün daha hemen başında eylemin başlayacağı alanın çevresini kuşatarak "devrimci 1 mayıs"a gitmek isteyen herkese kimlik kontrolü yapmaya başladı, ki bu durum da itiş-kakışın eylemden erken başlamasına yolaçtı.


iki eylemciye bir polis düşüyordu...

yürüyüş, solun kalesi ve göçmenlerin yoğun otruduğu bir mahalle olan gostenhof'ta başladı, önce şehir merkezi'ne yöneldi, sonra gostenhof'a geri döndü. yürüyüş bitene kadar polisle sık sık gergin anlar yaşansa da ciddi bir olay olmadı.

yürüyüşün sona erdiği gostenhof'ta yine aynı gruplar tarafından "enternasyonalist sokak festivali" düzenlendi. çeşitli grupların sahne aldığı, dönerden sosise, suntamsı vegan yiyeceklerden falafele yiyecek bir sürü şey, bol bol bira ve bildiri, gazete vs. dağıtan çeşitli standlar vardı.

ben festivalden eve giderken mahallenin çocukları ara sokaklarda hala polisle köşe kapmaca oynuyorlardı.

2 yorum:

koala dedi ki...

Nedendir bu kadar az yazma sebebi?

outlaw dedi ki...

tek bir nedeni yok aslen, birden çok şey etkiledi. bir yandan çok yoğunum bu aralar, eskisi gibi hergün yazamıyorum.

diğer yandan blogspot yasağı da etkili oldu, işini bilen yine okuyor, ama (mesela benim annem gibi e-mail yazabiliyor olması dahi sevindirici olan) sıradan insanlar ulaşamıyor. bu durum da biraz şevkimi kırdı. wordpress'e taşınmayı falan da düşünmedim değil.

bir de birkaç kişiyle beraber bir sayfa projem var. bloga oranla daha ciddi yazıların yer aldığı bir sayfa olacak muhtemelen. daha geyik, kişisel vs. şeyleri burada yazmayı sürdüreceğim. teorik yazıları, gündem analizi tarzı şeyleri daha oraya kaydıracağım. o da etkili olmuştur sanıyorum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...