31 Mayıs 2010 Pazartesi

KİM TERÖRİST?


(materyel) gerçeklikte bir karşılığı, daha doğrusu belirli ve tek bir karşılığı olmayan kavramları (almanca'da "signifikant", türkçe'de foucault çevirilerinden bildiğim kadarıyla "gösteren") "boş gösteren" (alm.: "leerer signifikant") olarak adlandırır. (yapılsalcılıktan etkilenmiş olan psikoanalist jacques lacan "saf gösteren" kavramını tercih ediyor.)

bir arkadaşım doktora tezini ikinci dünya savaşı sonrası almanyası'nda demokrasi kavramının bir boş gösteren olduğu üzerine yazıyor mesela. anaaakım siyasetten nazilerin önemli bir bölümüne, yeşillerden sol sosyal demokrat linkspartei'a (sol parti) kadar binbir türlü kesimin - ne anlam atfettiklerinden bağımsız olarak - olumladıkları ya da en azından olumlar gibi yapmak zorunda kaldıkları bir kavram içeriksizleşmeye uğruyor bunun sonucunda.

aynen demokrasinin herkes tarafından olumlanmasında olduğu gibi, "terör" kavramı da, sonuçta herkesin "karşı olması" nedeniyle belirli bir siyaset tarzının, eylemin vs. karşılığı olmaktan çıkıyor. (örneğin resmi söyleme göre pkk ya da dhkp-c "terör örgütü", ancak her iki örgüt de bu tanımlamayı sahiplenmemekle kalmıyor, "devlet terörü"nden bahsederek topu yine karşı tarafa atıyor.) sonuçta, terör şiddet içeren bir mücadelede her zaman "karşı tarafın yaptığı"dır dersek uygun düşer sanırım.

böylece siyaset arenasında kimin "terörist" olduğunu, kimin güçlü olduğu belirliyor. yoksa halepçe katliamı'nın ancak abd ırak'a saldırmaya karar verdikten sonra "terör" ilan edilmesinin; hamas'ın, fhkc'nin otobüslerde, cafélerde canlı bombalar aracılığıyla sivilleri öldürdüğünde "terörist", israil bir yardım gemisine helikopterlerle komandolarını indirip 9 kişiyi öldürdüğünde yalnızca "devlet" olmasının başka bir açıklaması yok.

ev yapımı, ilkel roketlerle savaşanların, gelişmiş roketlerle, tanklar, uçaklar ve helikopterlerle savaşanlar karşısında yalnızca askeri olarak değil, kimin söylemi belirlediği açısından da dezavantajlı olduğunu ortada. üreten, tüketen, tank-top-tüfek alan ve satan israil, aç-sefil filistinliler'den daha önemli dünya için...

5 yorum:

Jason dedi ki...

Etiketlere iyi ki de yazmissin "bos gösteren" diye. Bloglarda biri, "bos gösteren" diye aratirsa senin sayfani bulsun. :)

Neyse ben sey diyecegim bu konuda:
Iste bu terörizm kavraminin taniminin yapilamamasi da bu yüzden. Cünkü "terör örgütlerini" icine almasi icin yapilan her tanim, devletleri de icine alacaktir.
Bu yüzden "devlet terörizmi" diye bir kavram var. Ve tam da göbekten bu tertibi parcaliyor. Cünkü örnegin "devlet terörizminin terörizmden daha kötü oldugunu" savunabilirsiniz... Örnegin.
Yani her seyin bir caresi var demek istiyorum.

Neyse bugün selvi boylu basbakanimiz da senin degindigin konuya deginmis. Ama o iste demis ki: "Israil'in yaptigi devlet terörizmidir". Yani selvi boylum söylem gelistirmis, "bos gösteren"le kaplanlar gibi carpisiyor, sen burada postyapisal mostyapisal, entelektüel tartisma...
entellektüel kac l ile yaziliyor birader, sen önce buna cevap ver!

Yani bütün bu sorularin cevaplari basbakanimizda. Dogru agizlara bakmani temenni ediyorum. Foucault degil Erdaoguant!

Fasizmin en belirgin özelligi de anti-entellektüelizm degildir bir kere... kitir kitir adam kesmesidir.

Yayinlama bunlari Levent, sana yaziyorum..

Jonathan dedi ki...

Bence Jason yerden göge hakli. Büyük adammis.

Bir de etiketlere "bos gösteren, demokrasi, Filistin" gibi seyler yerine, "xxx, porn, Pamela Anderson" falan gibi seyler yazarsan, yayin hayatinda daha yüksek tirajlara kosarsin.

Jennifer dedi ki...

Bence bu Jason'la Jonathan ayni kisiler.

Gül Agaci dedi ki...

Bence hepimiz ayni kisiyiz. Her birimiz bir agacin güller acan dallariyiz.

outlaw dedi ki...

şizofren kardeşim benim... de... senin dört nickin varken, bana neden bir nick sahibi olma hakkı vermedin de, adımı yazdın yukarıya... :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...