17 Ocak 2011 Pazartesi

GALATASARAY, ONUR, ONURSUZLUK


"biz büyüdük ve kirlendi dünya..." yeni türkü aslında her şeyi anlatmış...

ben futbolu severim, hem de gerçekten severim, belki de o yüzden otuz yaşında taraftardan çok futbolseverim artık. ilkokuldan beri galatasaraylıyım, ama çok zamandır o kadar da umrumda değil galatasaray. işin ilginci, ben galatasaray'ı terketmedim, terkedildim.

birgün büyüdüm ve hiçbir şey gözüme bir daha eskisi gibi gözükmedi. her yıl birbirlerine karşı şampiyonluk mücadelesi veren - trabzonsporlular alınmasın ama - üç kulüp vardı. ve üçünü birbirinden ayıran pek az özellik, birleştirenlerin karşısında etkisiz elemandı.

şimdi insanların hezeyanlarını görüyorum da, futbolun büyüsünün benim için çoktan bozulmuş olmasına, "çıplak gösteren gözlüğümü" yıllar öncesinden takmış olmama seviniyorum.

aslantepe'nin açılışında yaşananları ateşleyen etken neydi? bilmiyorum... muhtemelen de tek bir etken yok. tayyip erdoğan'ın fenerbahçeliliğinden toki başkanının gerizekalıca konuşmasına (biraz melih efendilik yapayım: sayın toki başkanım, sizin kitle psikolojisinden iyi anlayan bir danışmana ihtiyacınız var. ben, aynı içeriği insanları kudurtan konuşmanız yerine bütün stadı alkışlarla inletecek şekilde de verebilirim.), galatasaray'ın bu sezon tamamen çuvallamasından ülkenin genel hal ve gidişatını insanların nasıl gördüğüne birçok faktör rol oynamıştır. ve saydığım etkenlerden hangisini rolü daha büyük olursa olsun, tahmin ediyorum, galatasaray tribünlerinin tarihindeki en onurlu anlardan biridir.

gelelim işin çoğu galatasaraylı'yı hayal kırıklığına uğratan, üzen kısmına: yönetimin, taraftara sahip çıkmak yerine rte'na ve akp'ye yalakalık yapması. (bir de ultraslan var tabi, onlara ağız dolusu küfürden başka diyecek bir şeyim yok...) aksinin olduğunu hiç hatırlıyor musunuz? galatasaray kulübü, on binlerce insan "kaybedilirken" başbakanlarla iyi geçinmedi mi bu ülkede? deniz, hüseyin, ulaş asılırken kulüp yönetiminin "süleyman hep başbakan"la bir alıp veremediği var mıydı? kenan evren'e karşı bir kez olsun ağzını açtı mı da tayyip'e tavır koymasını bekliyoruz? tayyip'in dünya tarihinin gördüğü en korkunç diktatörlerden olduğu rüyasındakilere: kenan evren olabilmesi için bırakın kırk fırın ekmek, yanında fırıncıyı da yese yetmez. kulüp yönetimleri, iktidar kimdeyse ona yalakalık yapar. hep yapmıştır, muhtemelen de hep yapacaktır.

bu işler böyle. düzenli olarak milyonlarca dolarlık vergi borçları affedilen, devlet tarafından dev bir stadyum yapılan, yönetiminde iş hayatları açısından hükümetle iyi geçinmesi elzem olan insanlar oturan bir kulüp; hükümetle falan kapışamaz, kapışmak da istemez zaten. galatasaray, çözümün değil, sorunun bir parçasıdır.

ha, fenerbahçeliler ve beşiktaşlılar hiç sevinmesin. hepimiz aynı bokun soyuyuz. yok, diğerleri de sevinmesin, onların da sadece çapı yetmiyor. başbakan yerine belediye başkanına yalakalık yapmakla meşguller.

5 yorum:

koala dedi ki...

yayınlanmak üzere :) güzel insansın vesselam. çok sağol

outlaw dedi ki...

@koala,

teşekkür edecek ne yaptım ki...

bora dedi ki...

İki gündür insanlara tam olarak bunu anlatmak istiyordum. Bundan sonra yorulmaya gerek kalmadı neyse ki direk bu yazıya yönlendiriyorum onları.

Bugün ilginç, bir olaya tanık oldum. Adamın biri, GS'nin gösterdiği bu tepkiyi GS taraftarının diğer bütün takım taraftarlarından daha demokrat ve ilerici olmasına bağlamış. Futbol gerçekten de bu ülkenin ana damarı olmuş. Herif yıllardır ağzımıza sıçtı, bulduğu deliği doldurdu ses çıkarmadık, olay futbol eksenine kayınca bir anda ayaklandık. Dediğin gibi birçok sebebin birleşimi aslında bu olay ama en başta futbol var. İddia ediyorum, bir takım taraftarının akrabasına küfretmemin onun üzerinde bıraktığı etki tuttuğu takıma küfretmemden az olacaktır.Yani, ona dedim ki Türkiye Galatasaray'dır gibi bir tümevarım yapmak yerine, Türkiye futboldur sonucu daha doğru olacaktır. Zira her takımdan insan bu protestoyu destekliyor. Fenerlisi, Beşiktaşlısı...Hala fanatiklik yapmaya devam ediyoruz anlayacağın. Bu işim takımı kalmadı. Hiç biri birbirinden farklı değil artık. İlk defa bu denli bir birleşme olasılığı varken, hangi takım daha büyük tartışmasına giriyorlar utanmadan.Söylüyorum size, Arda'dan daha Galatasarayl'yım ben. -konuyla direk alakalı olmadı belki ama anekdot olarak düşeyim istedim-

Bu arada:
Nerde kalmıştık
Silindir şapkamı verin.

modafobik dedi ki...

Adnan Polat istifa.

diego armando prekazi dedi ki...

kart sizsiniz, aslantepe de size girsin! uymadı mı? uysa da girsin, uymasa da girsin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...